Rekordflytt för alfahanne från Riala

Rekordflytt för alfahanne från Riala

Länsstyrelsen i Stockholm rapporterar att den tidigare alfahanen i Rialareviret flyttat till Värmland. Det revirmarkerande paret i Riala är således inte de vargar man tidigare trott.

För en tid sedan rapporterade Länsstyrelsen om att en ny varghona hade upptäckts i Rialareviret. Honan gick tillsammans med vad man då trodde var den tidigare alfahanen, ursprungligen från Galven men nu har man kommit fram till att det är en annan individ som valt att slå sig ned i Riala. Vilka de två revirmarkerande vargarna är vet man i dagsläget inte.

– Vi räknar med att DNA-analyser kommer att ge viktig information efter sommaren, säger rovdjurshandläggare Hanna Dittrich Söderman i ett pressmeddelande.

Den tidigare hanen har vandrat rekordlångt, längre än vad man tidigare registrerat i samband med att en varghane förlorar sin partner. Vargforskare som länsstyrelsen varit i kontakt med har nämnt sträckor om 5 till 10 mil. Den aktuella vandringen omfattade cirka 30 mil fågelvägen.

Varghanen, M09-01 som han benämns, slog sig ned i Forshaga och går där tillsammans med en varghona från det intilliggande Brattforsreviret. M09-01 anses vara genetiskt värdefull.

 

Källa: http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/Sv/nyheter/2013/Pages/varghanen-i-rialareviret-har-utvandrat.aspx

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se