Ren dödad av genetiskt viktig varg

Kilsbergstiken har vandrat rakt in i en renhjord. En ren är konstaterat riven av varg. Vargen befinner sig i ett område med otillgänglig terräng varför man inte kan utesluta att flera renar dödats av vargen.

Den nu genetiskt viktiga vargen befinner sig i de sydöstra delen av länet. Dit har den vandrat efter att så sent som i början av december flyttats från ett området mellan Dalarna och Jämtland ner till trakterna av Karsborg i Västergötland.

– En ren är konstaterat vargdödad hittills, säger Helena Eriksson, på länsstyrelsen i Östersund till Östersundsposten.

Detta är andra gången som vargen sövts och flyttats med helikopter. Första flytten genomfördes i april förra året. Då flyttades vargen från Tossåsens sameby ner till Kilsbergen i Närke.

– Området där vargen uppehåller sig är väldigt otillgängligt så där kan finnas flera renar som är dödade, säger Helena Eriksson till Östersundsposten.

Vargen öde är ännu inte bestämt. Tre alternativ är finns. Skyddsjakt som antingen bifalls eller avslås, eller så försöker man återigen att flytta vargen.

– Vi har den grannlaga uppgiften att både se till rovdjurens bästa som till tamdjurens bästa, säger Eriksson.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se