Renhjord sprängde stängsel efter vargbesök, Idre

Ren vid Kebnekaise

Över 200 rentjurar hade stängslats in i ett hägn men under natten till lördagen trampades stängslet sönder efter ett misstänkt vargbesök.

Benny Jonsson vid Idre Nya Sameby konstaterar att rovdjurssituationen är fortsatt besvärlig efter att över 200 rentjurar trampat sönder ett kraftigt stängsel i den beteshage de förvarades i. Anledningen till djurens panik och flykt var besök från en varg misstänker Jonsson. Inget sätter nämligen skräck i ren som varg jämför andra rovdjur – ”Vargen är värst” som samerna säger och det har sin anledning i vargens sätt att jaga och dess uthållighet. Ett lodjur har inte förmågan att med fart förfölja renar någon längre sträcka utan den jagar som katter i allmänhet genom att lurpassa.

– En del frågar ju varför vi inte stängslar in renarna, men nu får de se att det hjälper inte at stängsla in mot rovdjuren. Enda möjligheten är att decimera rovdjurstammen, det går ju inte att ha det så här, säger Jonsson till SR Oddasat.

Efter händelsen i hagen gjordes en överflygning med helikopter för att återfinna renarna. Inom en mils radie sågs inte en enda ren. I förrgår fick de dock in en rapport om att en varg setts öster om den hägnade beteshagen.

 

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=5515575
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se