Rovdjursspårare en allt större kostnad för Västra Götaland

spar-och-spartecken_640px

Västra Götaland avisera att de tio rovdjursspårare de har inte räcker till. Ytterligare två behövs för att täcka länets samtliga kommuner menar länsstyrelsen.

Att spåra och kvalitetssäkra rovdjur blir i takt med stammarnas tillväxt en betydande arbetsinsats för respektive länsstyrelse. Västra Götaland har tio rovdjursspårare men det räcker inte till för att täcka upp länets alla kommuner och god lokalkännedom är mer eller mindre ett måste för att lyckas med uppdraget att spår vilda djur.

Länsstyrelsen uppger för Radio P4 att det vore önskvärt med ytterligare två spårare för att minska ned på antalet långa resor samt att öka lokalkännedomen.

UPPDATERAD 14:57 – Enligt uppgift till oss finns inga heltidsanställda rovdjursspårare hos Länsstyrelsen utan endast deltids- eller visstidsanställda. Beräkningen om lönekostnaden nedan är således inte korrekt.

Med en månadslön om 25 000 kronor ger detta en lönekostnad per anställd om 417 556 kronor per år inklusive sociala avgifter, försäkringar och semesterlöner. 12 rovdjursspårare ger således en total lönekostnad om 5 010 672 kronor eller drygt 5 miljoner.

Till detta skall naturligtvis läggas transport- och kommunikationskostnader. Om varje anställd har en mobilräkning om 500 kronor per månad ger det ytterligare kostnader om 72 000 kronor (500*12*12) per år. Vad transportkostnaderna uppgår till är inte lätt att veta men de lär knappast vara mindre än 20 000 kronor per anställd och år vilket lägger ytterligare 240 000 kronor till budgeten.

Lågt räknat kostar inventeringen av rovdjur i Västra Götaland cirka 5,3 miljoner kronor.

 

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5878820
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se