Rysstövare vargangripen utanför Leksand

 

En rysstövare skadades efter vargangrepp i Leksand under helgen.

Den gångna helgen rapporteras att en rysstövare fått svåra skador efter en vargattack utanför Leksand. Länsstyrelsens besiktningsman har besiktat och konstaterat av en varg varit angripare. Efter akut veterinärvård bedöms inte hundens skador som livshotande.

Det är andra gången på tre år som just rasen Rysstövare, som är stor och kraftig, angripits i Dalarna. År 2009 fick en rysstövare sätta livet till under en jakt vid Sörsjön nära Särna. Det återberättas känslomässigt av signaturen Håkan, ett av våra vargvittnen.

Rysstövaren – egentligen Ryska Stövaren – är en gammal ras med genetisk koppling till den tidiga Ryska Tatarstövaren. Rasen var allmänt känd i vårt grannland Finland under namnet Kostroomans Stövare. Dit importerades den ironiskt nog för att användas i vargjakt. Det gjordes också med framgång.

Ryska stövaren är stark och modig, tål kyla mycket bra och har ett karakteristiskt tätt skall som är lätt att urskilja. Den var i stort sett försvunnen under några årtionden men sedan 1970-talet har aveln tagit fart igen.

 

Ryssstövaren på bilden är inte den som angreps i helgen.

 

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se