S och Mp reserverade till förslag om vargfritt Rättvik

Flera kommuner i Dalarna har haft varg och rovdjur på dagordningen. Ett medborgarförslag i Rättvik om en vargfri kommun har malt runt i tre år.

Det politiska maskineriet i Rättviks kommun har debatterat ett medborgarförslag om en vargfri kommun i hela tre år. Förslaget lämnades in 2010 av Olle Frääs från Kärvsåsen och har av allt att döma blivit ett infekterat ärende som få velat ta tag i. I Torsdags satte kommunfullmäktige punkt för ärendet genom att förklara att det ”inte ligger inom kommunens kompetensområde”.

Detta till trots, har flera politiker velat markera sin ståndpunkt skriver Dala-Demokraten. Bland annat Centerpartiets Jonny Jones som ger politikerna på riksnivå bakläxa då de slipper möte verkligheten.

Det stod från början klart att frågan inte ligger inom kommunens kompetensområde – men flera politiker har ändå velat markera sin ståndpunkt.

– Det är viktigt att beskriva de problem vi ser i vår del av landet. Rovdjurstrycket måste minska och det gör man genom jakt, menade Jonny Jones.

Medborgarförslaget har således fått avslag men man har gjort ett särskilt tillägg:

”Vi anser det angeläget att de gröna näringarna, fäbodbruk, djurhållning och jakt fortsatt ska kunna bedrivas och utvecklas så att det öppna landskapet kan bevaras och återställas”.

Socialdemokraten Anki Dåderman tyckte att hanteringen var ambivalent och vill att medborgarförslaget skulle avslås utan tillägg.

– Man vill inte behandla frågan – men ändå uttala sig! Det ger medborgarna ett ambivalent svar, tyckte hon.

Reserverade sig mot beslutet gjorde socialdemokraterna Jan Dahlquist, Maria Kratz, Erja Eloranta, Kerstin Forsberg, Bertil Mårshans, Lars-Erik Jonsén, Per-Olof Back samt Stig Fredriksson, Miljöpartiet.

Redaktionens kommentar: Kommunpolitiker bör rimligen ha kompetens kring sådant som rör kommunen. Så är förhoppningsvis fallet när det kommer till vatten- och avlopp, äldrevård, skola, näringslivsutveckling och infrastruktur. Att inte ha kompetens kring vilda djur inom kommunens gränser är något av ett tillkortakommande.

 

Källa: http://dalademokraten.se/2013/06/15/efter-tre-ars-debatt-nej-till-totalt-vargfritt/

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se