Sällskapshund dödad av varg, Värmland

En gårdsrastning av familjens hundar utvecklade sig till en tragedi. En varg befann sig i hästarnas hage, en hund reagerade och sprang till hästarnas försvar vilket slutade i döden.

Tidningen Jakt & Jägare rapporterar om ”En fruktansvärt skrämmande upplevelse” utanför Charlottenberg i Värmland. Vad som skulle ha varit en vanligt gårdsrastning av familjens fem hundar slutade i förlusten av en cairnterrier som när den undsatte de två ponnyhästarna i hagen dödades omedelbart av en varg.

Hundägaren märkte att hästarna var stressade när hon närmade sig hagen tillsammans med sina hundar. De sprang runt i panik säger hon till tidningen. En av hundarna satte av ut i hagen, förbi hästarna och kort därefter hördes två skrik från hunden varefter det blev helt tyst.

Hon ringer sin sambo för att berätta om vad som hänt. Då kommer plötsligt vargen travande mot henne, hästarna och de andra hundarna. Vargen hugger efter de andra hundarna samtidigt som ägaren skriker och stampar med fötterna.

– När jag backade några steg kom den med snabbare fart, säger hundägaren, till tidningen Jakt & Jägare.

Som närmast befann sig vargen tre till fyra meter från kvinnan. Lyckligtvis kan kvinnan och hundarna ta sig in i huset. Där ser hon hur vargen går runt huset och ställer sig vid altandörren där den fjärde hunden släpptes in.

Morgonen efter ser kvinnan återigen en varg på gården. Hon hoppas nu på att skyddsjakt utfärdas samtidigt som hon är noga med att påpeka att ”hon inte är motståndare till varg”.

Redaktionens kommentar: Vid flera tillfällen då människor skadats av varg har det varit i samband med angrepp mot tamdjur. Vidare bör nämnas att våren är en av de svåraste perioderna på året vad beträffar tillgång på naturligt föda för predatorer då naturens föryngringsperiod ännu inte startat på riktigt.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/kategorier/aktuellt/sallskapshund-ihjalbiten-av-varg/

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se