Samer har tröttnat på att utfodra rovdjur

De svenska samerna får ersättningar för renar som rivs av rovdjur. Rovdjurens utbredning har nu fått till följd att samebyarna nästan får lika mycket i rovdjursersättning som de får från själva renslakten.

Enligt en sammanställning som SVT gjort har utvecklingen med rovdjurens skadeverkningar gått fort och är nu på sådana nivåer att samerna nu uttrycker det som att ingenting längre fungerar. Arbete handlar inte längre om att föda upp starka renstammar utan om att hålla reda på rovdjur och städa upp efter angreppen.

– Det är bedrövligt. Vårt mål är inte att livnära oss på rovdjuren eller att vi ska livnära dem. Vi vill endast producera friska starka renstammar. Just nu fungerar inte det på grund av att det finns så mycket rovdjur, säger Tobias Jonsson, Grans sameby i Ammarnäs, till Västerbottensnytt.

Undersökningen visar skillnaderna mellan perioderna 2002-2003 och 2010-2011.

För 2002-2003 var intäkterna från renslakten för landets alla samebyar 62,9 miljoner kronor. Under samma period var ersättningen för de skador som rovdjuren gjort på renstammen 42,4 miljoner kronor. En procentuell relation blir då 60% slaktintäkt och 40% rovdjursersättning.

2010-2011 beräknas slakten inbringa 76,6 miljoner medan rovdjursersättningen enligt sametinget blir på över 60 miljoner kronor. Samma procentuella relation blir då 56% i slaktvärde och 44% i rovdjursersättningar. Det motsvarar en ökning med 10% på 8 år.

Inom samebyarna menar man på att man blivit Sveriges största rovdjursuppfödare vilket inte syns ligga i deras intresse.

– Inom samebyn blir vi ledsna i själ och hjärta. Det här är någonting som vi inte vill hålla på med. Om jag pratar med den äldre generationen har det aldrig varit så här. Den här utvecklingen av rovdjursstammarna har kommit under de senaste åren och det är inte meningen att vi ska vara de som föder rovdjuren i Sverige, säger Tobias Jonsson till Västerbottensnytt.

 

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se