Samtliga misstänkta i ”Lillhärdalsmålet” frikända

Efter vad som måste upplevas som en evighet för de misstänkta kom så domen i Mora tingsrätt. Två och ett halvt år efter händelse förklarar rätten att de inte finns bevis för att illegal vargjakt bedrevs.

Det var för drygt 2,5 år sedan som fem män greps i trakterna av Lillhärdal. Gripandet skedde under stort pådrag och samtliga fick spendera upp till två veckor i häktet jämte att få en mängd personliga saker beslagtagna och undersökta. Vissa av de beslagtagna sakerna har ännu inte återbördats till ägarna vilket nu kommer att aktualiseras i ett förmodat skadeståndskrav från de numera frikända männen.

Turerna kring åtalet och miljöåklagare Åse Schoultz kommentarer under resans gång har givits mycket uppmärksamhet i media. Detta trots att åklagaren nu med facit i hand egentligen inte åstadkommit något av värde efter den första månadens arbete. Fördröjningen skylls på resursbrist och personalbyte. Att det är långa ledtider i rättsväsendet är något som Sverige fått internationell kritik för. Lillhärdalsfallet är tycks inte vara unikt på så vis.

Vad som är unikt tycks dock vara viljan att driva fallet till åtal med tanke på de vaga bevisen. En enig tingsrätt friade som sagt samtliga fem personer. Det hindrade dock inte miljöåklagare Åse Schoultz att redan samma dag förklara att hon skall överklaga till hovrätten.

Att eller om det tas upp i Hovrätten påverkar inte det faktum att två väsentliga komponenter för en eventuell illegal vargjakt saknades – dels varg i området vid den aktuella tidpunkten och dels vapen hos de påstådda passkyttarna.

En av de friade männen, yrkesjägaren Lars Wäppling berättar och förklarar ingående i en radiointervju med tidningen Jakt & Jägare om åtalet, indicierna och frikännandet. Lyssna gärna på intervjun som är förklarande även för de som inte är insatta i jakt.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/notiser/samtliga-fem-jagarna-frikanda

 

Category: Nyheter · Tags: ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se