Skjutna vargar inte renrasiga?

illegalt skjutna vargar egentligen hybrider

Under en pågående rättegång om illegal vargjakt i Perho, Finland har försvaret framfört bevis om att de skjutna djuren inte var renrasiga vargar.

Frågan om huruvida de frilevande hunddjuren i Skandinavien är renrasiga vargar eller korsningar mellan hund och varg ställs på sin spets i en pågående rättegång i Finland. Förra året uppdagades vad som påstods ha varit en organiserad illegal jakt på varg i Perho efter att skjutna hunddjur upphittats.

Flera personen greps och en lång utredning har nu mynnat ut i en rättegång. Rättegången ser dock ut att också den dra ut på tiden efter att försvaret nu presenterat fakta som visar på att ”vargarna” som sköts egentligen var hybrider, alltså korsningar mellan varg och hund.

Som bevis har försvaret en DNA-analys från Vavilov Institute i St Petersburg, Ryssland som visar på att de fällda djuren inte var renrasiga vargar utan hybrider. Jämförelsematerialet i St Petersburg är inte detsamma som i Finland eller Sverige vilket med största sannolikhet är vad som givit ett annat, mer prekärt resultat än de DNA-analyser som vanligtvis görs i Skandinavien.

I Skandinavien används DNA från befintlig skandinavisk population som jämförelsematerial och om populationen delvis består av icke renrasig vargar ger en analys svaret att den individ som testas mot populationen är av samma sort. Letar man då efter avvikande resultat, alltså en ”varghybrid” blir svaret negativt, dvs den testade individen är icke en hybrid.

Beviset från försvaret i rättegången motarbetas av åklagarsidan som menar på att den genbank (jämförelsematerialet) som använts först, alltså den finska är den som skall gälla.

Se Eirik Granqvists aktuella föreläsning om hur man skiljer på vargar och hybrider för mer information i ämnet.

 

Källa: Finska tidningen ”Metsästys ja Kalastus” #3, 2014. Svensk översättning blir ”Jakt och Fiske”.
 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se