Skogsarbetare motade bort varg med röjsåg

Klockan tio på onsdagsförmiddagen fick Argo Lehepuu oväntat besök när han gick med röjsågen i skogen utanför Högliden, 25 kilometer norr om Umeå. Argo tog röjsågen och skrämde undan vargen.

UPPDATERAD 12.11.24 Trovärdiga och verifierbara uppgifter om att vargen egentligen var en jämthund har framkommit. En jägare hörde av sig till Mikael Sundling, bloggare under VK.se med uppgifter om att han jagat i området vid den aktuella tidpunkten. Jägaren kunde även presentera kartbilder över hundens rörelser i området från jämtens gps-halsband som stämmer överens med Lehepuus tids- och platsangivelser.

Argo Lehepuu röjde skog utanför Högligden, Botsmark norr om Umeå när han fick besök av en varg. Lehepuu trodde att oljudet från röjsågen hade skrämt bort allt vilt när han plötsligt upptäckte en varg som närmade sig.

–  Jag röjde i skogen med röjsågen och trodde att oljudet skulle hålla djuren borta, men plötsligt såg jag en varg som närmade sig, bara 20 meter bort, säger han till Västerbottens-Kuriren.

Med röjsågen i som vapen och på full gas sprang Argo mot vargen för att skrämma bort den. Den försvann då i riktning mot en liten sjö i närheten.

– Jag sprang 50 meter efter den för att vara riktigt säker på att den skulle försvinna, säger han.

Bortsett från röjsäågen var Argo helt obeväpnad, varken kniv eller mobiltelefon hade han till sin hjälp. Under resten av arbetspasset var han mycket uppmärksam på omgivningen och sågen stängde han inte mer än då han behövde tanka.

Att det var en varg är Argo helt säker på. Han menar att storleken är avslöjande, få om ens några hundar kan mäta sig med en fullvuxen varg, i alla fall inte de som kan liknas vid vargar.

– Helt säker. Djuret var riktigt stort även på 20 meters håll. Det kan inte ha varit en hund.

För Västerbottens-Kuriren berättar även Argo om sin teori varför vargen sökte upp honom – arbetet med röjsågen är tungt och svettigt varför han kanske luktade mer vilket fick vargen att närma sig.

Vargmötet inträffade vid pilen på kartan.

Reds. kommentar: Vi har under året fått berättat för oss om flera liknande händelser där skogsarbetare mött varg. I bland har de följt efter långa stunder både vid arbete med röjsågar och vid sidan om skördare.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se