Skoterförare angripen av varg, Alaska

Skoterförare angripen av varg Alaska

Lance Grangaard från Tok, Alaska körde med sin snöskoter öster om Taylor Highway. Sittandes på snöskotern blir han plötsligt angripen av en varg. Lance klarar sig med en sönderbiten jacka och ett bitmärke på armen.

Torsdagen den 13 december var Lance Grangaard ute med sin snöskoter för att tillsammans med sin pappa kontrollera fällor längs en led i ett område öster om Taylor Higway. Lance körde längs skoterspåret invid vilket fällorna var utplacerade, en så kallad ”trapline”. Hans pappa, Danny kontrollerade en annan ”trapline” i området.

Lance hade precis kört ner i en frusen bäckfåra då han plötsligt skymtade en varg i ögonvrån.

– Jag vände mig om och han få upp armen samtidigt som vargen angrep. Den ensamma svarta vargen bet tag i armen och började dra och slita i mig, berättar Lance för tidningen Newsminer.

Grangaard förstod att om vargen skulle lyckas med att slita honom av snöskotern skulle den också få övertaget rent mentalt. Därför bytte Lance strategi och gick själv till attack mot vargen som fortfarande hade sina käftar låsta om armen.

– Jag förstod att han skulle slita i mig tills han fick av mig från snöskotern. Jag hoppade av och lyckades hamna högst upp med vargen under mig. Att ligga underst var aldrig ett alternativ.

Lance och vargen landade tungt på den frusna isen.

– När vi slog i marken skrek vargen till och spjärnade sig loss från mig. Han backade 5-6 meter innan han vände sig mot mig igen. Då skrek jag samtidigt som jag viftade med armarna varpå han sprang undan.

Sammandrabbningen varade bara ett par sekunder men Grangaard var riktigt skärrad av vargattacken. Han fruktade att vargen skulle komma tillbaka för ett nytt försök.

– Jag satte mig på snöskotern igen och körda allt vad jag kunde mot där pappa höll till ungefär 10 kilometer bort. Jag tror jag tittade lika mycket bakåt som framåt när jag körde. Väl framme hos pappa kunde jag pusta ut en smula men jag var fortfarande ganska rädd.

 

Lindriga skador

Vargens bett och slitande hade gått igenom Lance jacka och tre lager av underkläder. På armen syns ett 7 centimeter långt sår alldeles ovanför armbågen. Såret tvättades på plats med lite sprit och handservetter. Lance säger att såret är väldigt ytligt och inte så mycket att bry sig om.

Detta till trots kommer Lance att få ett antal sprutor mot rabies som en försiktighetsåtgärd. Huruvida vargen bar på rabies är okänt och omöjligt att kontrollera eftersom vargen försvann från platsen. Louisa Catrodale, epidemiolog i regionen tycker dock att det är bättre att ta det säkra före det osäkra och behandla Grangaard mot rabies.

 

Inte första vargattacken i Alaska

Flera människor har attackerats av vargar i Alaska med varierande grad av skador. Det mest  uppmärksammade fallet är Candice Berner som dödades och åts upp av vargar under en joggingtur utanför staden Chignik Lake den 8 mars 2010.

Att en varg angriper en människa på en snöskoter i farten är dock helt unikt.

– Många människor har blivit bitna av vargar men inte när de kört snöskoter, säger Danny Grangaard, en erfaren vargjägare och före detta anställd vid Department of Fish and Game i Alaska, DFG.

– Det får nog ses som en helt ny nivå av angrepp, fortsätter Danny.

Händelsen har nått flera myndighetspersoner som nu kommer att undersöka om det förekommer rabies i området som tidigare inte haft några upptäckta fall av det fruktade viruset. Men det ovanliga i angreppet gör att misstanken trots allt finns. Sedan 1971 har 19 fall av rabies konstaterats i Alaska.

Under de senaste fyra åren har man testat fler än 100 döda vargar som skjutits under populationskontrollerande jakter i Tanan/Yukon. Ingen av dessa vargar har varit smittade. Men bara för att ingen av dessa varit sjuka kan man inte utesluta att smittan inte finns i andra delar av Alaska menar myndigheterna.

 

Kända attacker i Alaska:

• 8 mars, 2010 — Den 32-åriga Candice Berner attackerades av vargar under en joggingtur utanför Chignik Lake. Berner dödades och konsumerades delvis av ett flertal vargar. Två vargar som misstänktes ha varit iblandade i attacken dödades senare av DFG. Ingen av dessa vargar hade rabies.

• 10 september, 2009 — En älgjägare överlever en attack från en rabiessmittad varg. Angreppet sker i de nedre delarna av Kuskowkwim River. Roderick Phillip hade gått ifrån de andra jägarna ner till floden för att spana efter älg då vargen angrep. Vargen bet sig fast i Phillips ben samtidigt som Roderick skrek på hjälp. Rodericks bror kom till undsättning och kunde skjuta vargen.

• 7 juli, 2006 — En kvinna från Anchorage promenerar längs Dalton Highway när hon plötsligt blir jagad av en varg som också biter henne två gånger. 25-åriga Becky Wanamaker såg först vargen på andra sidan vägen ett par meter bort och började då springa från platsen. Vargen påbörjade då jakten. När vargen kommer i kapp Becky biter den henne först i höger ben och sedan i vänster. Becky lyckas fly in i ett mindre skjul som står vid vägen. Efter att ha påkallat hjälp från ett par campare i närheten tas hon till en sjukstuga där ett av beten sys i hop. Becky får sprutor mot rabies men vargen återfanns aldrig och kunde därför inte testas.

• April 2000 — En varg attackerar en 6-årig pojke i vad som endast kan förklaras som ett födosök. Pojken lekte i skogsbrynet ett stenkast från familjens bostad när han upptäckte vargen på nära håll. Han sprang då mot huset men snubblade varpå vargen attackerade honom med flera bett som följd. Vargen försökte också dra pojken från platsen. Familjens labrador kom till undsättning och kämpade med vargen som inte gav sig i första taget. Först senare när flera människor dykt upp och labradoren lyckats placera sig mellan vargen och pojken kunde människorna med gemensamma ansträngningar tvinga in vargen i skogen. Kort därefter kommer pojkens pappa till platsen. Han tar sitt gevär och en lockpipa och går in i skogen där vargen försvann. Efter endast ett par lockskrik med pipan kommer vargen varpå pappan skjuter den. Vargen var inte smittad av rabies.

 

Källa: http://www.newsminer.com/news/local_news/article_5f0d3182-4a2f-11e2-9838-001a4bcf6878.html
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se