Skyddsjakt efterfrågas på sydlig varg

Varg_fotograferad_pa_Polar_Zoo_Norge_(2)

Våren och försommarens vargbesök i södra Sverige har medfört många döda tamdjur. LRF Sydost anser att det är nog och ansöker nu om skyddsjakt.

Antalet vargdödade tamdjur i Sverige sydliga delar har sedan snart ett år tillbaka fortsatt att slå nya rekord. På en dryg vecka har fler än 40 får bragts om livet i trakterna runt Västervik, Kalmar och Jönköping. Nu anser LRF Sydost att måttet är rågat och ansöker följaktligen om skyddsjakt.

Med utgångspunkt från LRF:s centrala rovdjurspolicy bedömer LRF Sydost att tamdjurshållningen i området påtagligt försvåras eller omöjliggörs. Utifrån detta anser man att skyddsjakten är berättigad för att minska verkningarna av den varg som befinner sig i området.

– Jag får samtal nästan dagligen från medlemmar som är oroliga för sina djur. I vår region har vi av tradition en stor andel betesdjur och vi kan inte ha vargar som tar våra djur, säger Lars-Ove Johansson, ordförande LRF Sydost, i ett pressmeddelande.

– Jag hoppas att Naturvårdsverket och länsstyrelsen är snabba på att ta beslut i frågan, fortsätter Lars-Ove Johansson.

 

Källa: http://svenskjakt.se/start/Nyheter/2013/06/lrf-sydost-ansoker-om-skyddsjakt-pa-varg/
Foto: Commons Wikimedia
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se