Skyddsjakt på rendödande hanvarg i Härjedalen

Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt på en varghane som uppehåller sig i trakterna väster om Sonfjället. Vargen har under en tid rivit och dödat flera renar i området.

Beslutet om skyddsjakt kom efter att Mittådalens sameby ansökt om skyddsjakt på vargen. Vargen fanns tidigare längre söderut där den också ställde till oreda för bland annat Idre sameby. Länsstyrelsen i Dalarna har utlyst skyddsjakt på samma varg efter att man hittat flera renkadaver. Vargen har sedan dess vandrat in i Härjedalen varvid länsstyrelsen i Jämtlands län tog samma beslut den 25 januari.

Mittådalens sameby angav som skäl i sin skrivelse att det område vargen befann sig i är ett uppsamlingsområde inför kommande slakt och skiljning. Samebyn räknar med att renskiljningen påbörjas inom en vecka vid Synnerkölen, mellan Hede och Råndalen.

– Vi har konstaterat ett flertal döda renar väster om Sonfjället mot Ransundet. Det verkar som vargen finns kvar i området vilket ställer till problem för oss och renarna, säger Per-Jon Fjellgren, Mittådalens sameby till Östersundsposten.

Beslutet om skyddsjakt sträcker sig till den 9 februari.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se