Skyddsjakten stoppad, Färila

Miljöorganisationerna Wolf Association Sweden och Wolves in Scandinavia begär i enlighet med Aarhuskonventionen* omedelbart stopp för skyddsjakten i Färila.

De närgångna vargarna i Färila som efter beslut från Länsstyrelsen i Gävleborg skulle ha blivit en individ färre ser för tillfället ut att gå fri. Detta efter att två mindre miljöorganisationer med varg på agendan, Wolf Association Sweden och Wolves in Scandinavia överklagat beslutet till Naturvårdsverket. Verket avbryter jakten omedelbart uppger SVT:s Gävle-Dala.

Två vargar gav sig för ett tag sedan på tre hundar inom loppet av ett dygn. Samtliga sällskapshundar dödades och förtärdes. Endast rester återfanns.

Strax efter den händelsen angreps en hund som var på promenad med sin ägare sent på natten. Vargen avbröt angreppet först efter att ägarens dotter och hennes pojkvän anslutit och skrikit åt vargen.

Alfahanen i reviret, Prästskogen är den så kallade Galvenhannen med finsk-ryskt ursprung.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/notiser/skyddsjakten-i-farila-stoppad
 

* Århuskonventionen utgår från att vi alla har skyldigheter inför kommande generationer att skydda och bevara miljön. Konventionen som samlat tidigare erfenheter i miljöarbetet har fastslagit tre pelare som alla utgår från de mänskilga rättigheterna nämligen; rätten till information från offentliga myndigheter, rätten att delta i beslutsprocesser och rätten till rättslig prövning. (Källa: Wikipedia)

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se