Skyddsjaktsansökan på Västerbottenvargen

Vapstens sameby har ansökt hos länsstyrelsen i Västerbotten att den tvåårige varghanen som finns i trakterna av Lycksele ska skjutas. Ärendet ligger hos Naturvårdsverket för beslut. De meddelar tidningen Jaktjournalen i sin nätupplaga.

En, kanske två, vargar finns i trakten av Granträsk, Fredrika och Örträsk. Vapstens sameby har sina vinterbetesområden mellan Vargån och Öreälven.

Vargfakta har skrivit om vargen i Västerbotten. Först när vargen dök upp och senare när DNA-analysen var klar.

Samebyn förbereder arbetet med att samla in renarna för förflyttning tillbaka till året runt-markerna i fjällen. Med en varg i trakten finns stor risk att renarna blir svårhanterliga och att flytten därmed försenas.

I första hand yrkar samebyn att skyddsjakt i länsstyrelsens regi genomförs och i andra hand att vargen flyttas långt från området.

I ansökan om skyddsjakt noteras även det generellt höga rovdjurstrycket som renskötarna är utsatta för och det sedan många år oförändrade ersättningarna för rovdjursrivna renar.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se