Slutar med kor efter två vargangrepp, Värmland

Nötkalv dödade på gårdsplan utanför Beateberg i Norrtälje

Något som fortfarande är ovanligt i Sverige men desto vanligare i andra delar av världen är vargangrepp mot kor. Gustaf Thelin, utanför Karlstad har drabbats två gånger och ger nu upp verksamheten.

Värmlands Folkblad rapporterar om ännu en attack mot kor utanför Karlstad. Drabbade djurägaren, Gustaf Thelin har tröttnat och säger att han avser lägga ned verksamheten då detta är andra angreppet på två månader.

Offret denna gång var en kvig om drygt 450 kilo som hittades död i hagen vid halv sju-tiden på lördagskvällen. Upptäckten gjordes av en granne som passerade hagen och såg det döda djuret. Gustaf säger till tidningen att attacken måste ha skett vid 5-tiden på eftermiddagen vilket i praktiken betyder att han inspekterat djuren före den tidpunkten.

Länsstyrelsen har efter att ha undersökt den döda kvigan kommit fram till att den dödats av varg och har på eget initiativ beslutat om skyddsjakt på en varg. Perioden för skyddsjakten sträcker sig till den 30 september och området där vargen får skjutas omfattar den betesmark där angreppen skett.

Trots beslutet om skyddsjakt har Gustaf Thelin för avsikt att sluta upp med verksamheten och passar på att rikta skarp kritik mot länsstyrelsen i Värmland.

– Jag vill att de ska vakna upp någon gång. Att det ska behöva gå så här långt. Nu tänker jag sluta med djur, det sa jag sist också. Att jag skulle fortsätta tills vargen tog mina djur och nu har den tagit två på två månader. Nu lägger jag av.

Som vi rapporterat om många gånger tidigare är angrepp mot kor mycket vanligt i övriga delar av världen och senast skrev vi bland annat om att det i Grekland årligen dödas cirka 2 000 kor av varg. Där dödas även 2 000 hästar, mulor och åsnor samt 12 000 getter och cirka 20 000 får.

Källa: http://www.vf.se/nyheter/karlstad/slutar-med-djur-efter-vargattack
Foto: Privat. Nötkalv dödade på gårdsplan utanför Beateberg i Norrtälje, 2011.
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se