Socialdemokrat dåligt påläst om varg och vildsvin

vargen undviker vildsvin

Det Socialdemokratiska kommunalrådet, Anette Lingmerth påstår att vargen är mer endemisk än vildsvinen och att varg skulle hjälpa till med problemet.

Det är alldeles uppenbart att det inte krävs några särskilda kunskaper om vilda djur för att uttala sig om hur det förhåller sig i naturen. Att det också är politiskt ofarligt att uttala sig negativt om vildsvin är lika bekant som att det är politiskt livsfarligt att fälla negativa kommentarer kring varg.

Anette Lingmerth, Socialdemokratiskt kommunalråd i Kalmar län gör därför inga politiska misstag då hon uttalar sig negativt om vildsvin samtidigt som hon säger att vargen skulle kunna vara till hjälp.

Två politiska rätt är dock inte samma sak som två riktiga ”rätt”.

”Det är dags att tänka om. Vargen ingår i den svenska faunan, men det gör banne mig inte vildsvinen!”, säger Anette Lingmerth i ett frispråkigt Facebookinlägg.

Man tror tvärtom mot vad Lingmerth säger, att vildsvinen är lika gamla som människan i Sverige. Benrester från vildsvin har funnits från Stenåldern och man tror även att tamsvinen härstammar från infångade vilda dito som genom domesticering förändrats till våra nuvarande. Vildsvinen utrotades dock på 1700-talet men återinplanterades av Fredrik I på Öland 1723. Dessa utrotades efter riksdagsbeslut 1752. Därefter lät Oscar Dickson återinplantera vildsvin på sitt gods Skeppsta i Södermanland på 1870-talet. Vår nuvarande stam av vildsvin lär ha uppstått från rymlingar ur sådana hägn.

Huruvida Anette Lingmerth kände till dessa fakta är oklart men att påstå att de inte ingår i den svenska faunan skulle utifrån tidsperspektivet kännas i snävaste laget.

Nästa fel Anette Lingmerth gör sig skyldig till är hennes tro på att vargen skulle hjälpa till med att hålla vildsvinen i schack.

– Jag antar att vildsvinen inte helt går att utrota. Men vargen skulle kunna göra mycket nytta för att hålla populationen nere, säger Anette Lingmerth.

Vildsvinen är besvärliga som byten på flera sätt. En vuxen galt eller sugga väger inte sällan över 100 kilo och den kompakta kroppsbyggnaden gör att vargen har få givna angreppspunkter där ett eller flera bett skulle kunna orsaka dödliga skador. Dessutom är vildsvinen stridbara och bestyckade med betar som enkelt sprättar upp en närgången varg, något många jakthundar råkat ut för.

– Suggorna är väldigt aggressiva och farliga motståndare för vargarna. Det förstår nog vargarna och tar kanske inte gärna den här risken. Suggorna går ihop och försvarar gemensamt sina ungar, säger Olof Liberg.

I ett område i Polen där det finns gott om såväl varg som vildsvin har man genom analyser kommit fram till att vildsvinen står om inte sist på matsedeln så i alla fall väldigt långt ner då bara 5 procent av vargens föda utgörs av vilda svin. Och i Sverige hör det till ovanligheterna att man påträffar rester av vildsvin under alla de obduktioner av döda vargar från områden med vildsvin som gjorts vid SVA.

 

Källa: http://www.ostran.se/NYHETER/Kalmar/Lingmerth-vill-ha-bort-vildsvinen

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se