Stegrande vargproblem skapar ström av skyddsjaktsansökningar

Till länsstyrelsen i Dalarna formligen väller det in ansökningar om skyddsjakt på varg i Idre och Särna i länets norra delar, rapporterar Dalarnas Tidningar.

Hittills har 156 ansökningar om skyddsjakt på samtliga vargar med fast etablering inom Särna och Idre socken lämnats in till länsstyrelsen i Dalarna, rapporterar Dalarnas Tidningar. Enligt länsstyrelsen finns det minst åtta, kanske nio vargar i området.

Jägarna i Idre och Särna menar att det inte längre finns någon annan lösning än skyddsjakt på vargarna i området. Den kan ske genom de bestämmelser som finns i EU:s art- och habitatdirektiv och som gör skyddsjakt möjlig innan skada har uppstått.

 

”Inget förtroende finns kvar”

Jägarna skriver också att de anser att länsstyrelsen vid tidigare skyddsjaktsansökningar visat stort förakt mot människor och verksamheter som drabbats av den ej utrotningshotade vargens snabba etablering.

De skriver vidare: ”inget förtroende finns kvar för dagens förda rovdjurspolitik och länsstyrelsens hantering. Därmed finns ingen möjlighet at få en acceptans för vargens fortsatta etablering i området.”

– Vi kommer att hantera de inkomna önskemålen om skyddsjakt skyndsamt. Genom att samtliga ansökningar har samma formuleringar så kommer vi att hantera dem i klump, säger Henrik Thurfjell på länsstyrelsen till DT.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se