Stor tragedi då varg rev minst 23 får

Typiska bitskador av varg på får

Utan jämförelse det största angreppet hitintills på får inträffade sen på tisdagskvällen i Vallerås någon mil norr om centrala Malung. Där fåren hade sitt bete låg nu minst 23 ihjälrivna får utspridda precis överallt – en förskräcklig syn rapporterar Dalarnas Tidning.

Ägaren Hans- Erik Bladh, fårägare sedan drygt tjugo år säger att detta angrepp var den mest skräckfyllda upplevelse han varit med om i hela sitt liv.

– Det är mycket tragiskt. Nästan alla får har rivits till döds. Hittills har vi hittat 23 döda får och bara fem levande av de 31 får jag har. Tre av fåren saknas fortfarande, säger han till Dalarnas Tidning.

På plats under onsdagen fanns även Lars-Axel Magnusson, numera pensionerad besiktningsman och naturvårdsförvaltaren John Halvarsson från Länsstyrelsen. De båda arbetade med att undersöka de rivna fåren – att det är en varg som varit framme råder det inte någon tvekan. En varg skall dessutom ha synts till i trakterna sent på tisdagskvällen.

– Det känns verkligen bittert att råka ut för något sådant här. Vi har haft får vid Nyselens fäbodar under många år och trots att det finns björn i dessa trakter har våra får aldrig utsatts för några angrepp. Och när vi nu flyttade hem alla fåren i en hage nära bebyggelsen kunde vi inte ens drömma om att något sådant här skulle kunna inträffa, säger en chockad, ledsen och uppgiven Hans- Erik Bladh till Dalarnas Tidning.

Trots att Lars-Axel Magnusson är pensionerad besiktningsman brukar han hoppa in för att hjälpa fårägare som drabbas av sådana här saker.

– Jag gör det för att hjälpa fårägarna som i det här fallet och att drabbas av det här är naturligtvis en tragedi, säger han.

Risken för flera angrepp är också påtaglig eftersom det finns flera fårägare i omedelbar närhet till det område där tisdagskvällens fårtragedi inträffade.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se