Stövare död efter vargangrepp, Värmland

finsk stövare död efter vargangrepp värmland

En finsk stövare dog i helgen efter att ha blivit angripen av varg sydost om Torsby i Värmland. Stövaren dog på sjukhuset under natten mot söndagen.

I utkanten av Jangenreviret i centrala Värmland angreps en finnstövare under pågående hardrev. Angreppet upptäcktes som så många gånger tidigare av att hunden tystnade och blev still på gps:en.

Numera är praktiskt taget alla jakthundar försedda med gps-utrustning som gör det möjligt för hundföraren att hålla koll på var hunden befinner sig och hur den rör sig även om den är tyst.

Denna teknik har räddat många hundar från trafikerade vägar, järnvägar och farliga vattendrag. Mot vargangrepp har det dock hjälpt föga om inte hundföraren befunnit sig inom 100-200 meter. Det har dock hjälpt till att finna de döda hundarna i vissa fall.

När Thomas Önnberg upptäckte att hunden stannat och blivit tyst befann hon sig någon kilometer bort. Väl på plats hittar han tiken svårt sargad och tror först att hon är död.

– När jag kom fram trodde jag att hon var död. Hon hade sår bakom revbenen, i mellangärdet, i nacken och i huvudet. Men så såg jag att hon blinkade och andades, berättar han för tidningen Svensk Jakt.

Thomas bar tiken till en bilväg, 300 meter bort för vidare transport till djursjukhuset i Karlstad.

Skadorna såg först ut att vara hanterbara enligt vad Fredrik Wilde vid länsstyrelsen berättar i telefon för Vargfakta att personal vid sjukhuset först sagt. Skadorna som syntes berättade dock lite om vad som skett inne i kroppen och tiken dog till följd av krosskador som påverkade luftvägarna i strupen.

Länsstyrelsen tror att det var två vargar som attackerade hunden.

 

Foto: Fredrik Wilde, länsstyrelsen
Källa: http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/01/ett-helvete-allt-ihop/
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se