Stövare vargdödad – trots skyddsväst

En schillerstövare attackerades av varg i samband med rävjakt, meddelade tidningen Svensk Jakt under söndagen. Attacken var dödlig trots att hunden bar skyddsväst från Viltskadecenter.

Den dödliga attacken skedde på Bornasberget, inom Alfta västra viltvårdsområde i Hälsingland. 
Hundägaren Hans Johansson var ute på rävjakt tillsammans med några kamrater.

Hans sjuåriga schillerstövarhane drev för fullt när Kenneth Hylén, en av jaktkamraterna, hörde hur drevskallet förbyttes i slagsmål cirka 500–600 meter från honom. Slagsmålet höll på i 5–10 minuter.

– Först förstod jag inte vad det var jag hörde. Men sedan insåg att det måste vara varg hunden slogs med. Jag sprang till bilen och åkte mot ljudet, berättar Kenneth Hylén.

Några få minuter senare var han framme. Då var allt tyst. Efter en kort sökande hittades stövaren. Vargen hade då hunnit riva ut tarmarna och äta på baklåren.

– Spåren visar att vargen kommit i full fart in i drevlöpan och hunnit ikapp hunden efter 150 meter. Sedan har de slagits på liv och död, säger Kenneth Hylén.

 

Skyddsväst från Viltskadecenter

Stövaren var försedd med en skyddsväst från Viltskadecenter i Grimsö. Västen skulle skydda hunden vid vargangrepp men skyddet den gav var inte tillräckligt för att rädda hundens liv.

– Det var första gången jag jagade småvilt på Alfta västra. Jag åkte dit därför att det inte skulle finnas något vargrevir i området, säger en mycket bedrövad Hans Johansson.

21-åriga Mattias Hylén hörde även han hur hunden och vargen slogs. Det här var andra gången på några veckor som han varit med när hundar falltit offer för varg. Förra gången var det en gråhund som dödades av varg i Sjösvedenreviret.

– Det är fruktansvärt. Jakten är mitt stora intresse, men jag vet inte om jag vill fortsätta jaga efter det här, berättar den unge jägaren.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se