Stövare vargdödad under nyårsjakt, Värmland

stövare vargdödad under nyårsjakt

Årets sista dag slutade illa för den finska stövaren Adina. Hon togs av varg under pågående harjakt i värmländska Östmark.

Tony Larsson och en jaktkamrat jagade enligt traditionen hare på nyårsafton. Under pågående drev bestämde de sig för att gå in i drevet för att försöka avsluta jakten. Finnstövartiken Adina drev haren för fullt men plötsligt blev det stopp och Tony trodde först att det rörde sig om en tappt dvs när haren gjort ett avhopp eller på annat vis lurat hunden.

Pejlen visade dock att Adina blev kvar på plats istället för att börja söka ut i cirklar för att hitta harens avhopp. Tony och jaktkamraten bestämde sig då för att undersöka saken närmare. Jaktkamraten var först på plats och möttes av synen ovan.

– Hon drog sina sista andetag när jaktkompisen kom fram till henne, berättar ägaren Tony Larsson för tidningen Jakt & Jägare.

8-åriga Adina var en välmeriterad stövare med såväl jakt- som utställningschampionat bland meriterna.

Redaktionens kommentar: Det finns en föreställning om att rovdjur dödar sina bytesdjur innan de börjar själva ätandet. Det må vara sant i de fall då bytesdjurets motstånd förhindrar själva konsumtionen men rent generellt finns inga ”regler” om när själva ätandet får börja. Dödsorsaken bland vargens bytesdjur är i många fall blodförlust och chock till följd av att delar av kroppen avlägsnas.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/webbradio/vargarna-tog-adina-pa-drevet
Foto: Privat
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se