Svidande slutnota för varg på Vikbolandet

I lördags gick vargen på Vikbolandet till de sälla jaktmarkerna efter avslutad skyddsjakt. De ekonomiska efterdyningarna för ansvariga myndigeter väntas bli höga, rapporterar Folkbladet.

– Statens kostnader för den skjutna Vikbolandsvargen kommer att sluta på över 300 000 kronor, tror Thomas Modin på länsstyrelsen.

– Pengar som vi just idag inte har. Vi kommer att få äska mera pengar från Naturvårdsverket, säger Modin.

Årets viltskadeanslag kommer inte att räcka på långa vägar. Varje vargdödad fårtacka ersätts med minst 2500 kronor. Till detta kan ytterligare ersättning komma.

– Vissa tackor är mera värda och då ska fårägaren naturligtvis ersättas för det, säger Thomas Modin till Folkbladet. Dessutom har djurägaren, i samband med vargattackerna, en massa extraarbete som också ska ersättas. I slutändan blir det en bedömning hur mycket ersättning som ska betalas ut och i det arbetet kommer vi att ta hjälp av Viltskadecenter som är en enhet under Naturvårdsverket.

Varje vargattack studeras noggrant av länsstyrelsens besiktningsmän. Ett tjugotal besiktningar på plats har skett till en kostnad av runt 50 000 kronor.

Förra året betalade inte länsstyrelsen ut några pengar alls för rovdjursrivna djur.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se