Symboliskt vargdrev i Gårdsjö

LRF känner sig överkört efter att Naturvårdsverket placerat ut två vargar Skaraborg. Därför genomförde förbundet ett vargdrev i Gårdsjö under lördagen. Det rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg.

– Politiken är fullständigt vansinnig med att plantera ut varg.

Det är Arnold Johansson från Mariestad som säger så. Han har åkt till det symboliska vargdrevet i Gårdsjö för att visa sin ståndpunkt.

Varför är det vansinnigt?

– Något som folk försökt utrota i många hundra år ska vi nu betala oändligt massa pengar för att få tillbaka i naturen, säger han.

 

Ingen acceptans

Vid sjön Undens nordvästra strand samlades ett 70-tal jägare, lantbrukare och boende från norra Skaraborg för att delta i det symboliska vargdrevet – ett sätt att visa sitt missnöje mot utplacerandet av två vargar tidigare i veckan. Något som skedde i smyg av Naturvårdsverket.

Bosse Hagström är ordförande i LRF i Gullspång:

– Det sas ju före utplaceringen att det skulle finnas en klar förankring innan det gjordes. Den förankringen har inte funnits och det finns inte någon som helst acceptans på något sätt. Att komma med problemvargar från norra Dalarna och dumpa av dem här utan att vi vet något om dem. Det är en ren krigsförklaring, säger Bosse Hagström.

 

Fick offra hunden

Med tiometers mellanrum gick de alla på rad över betesmarkerna där Bosse Hagström har sina djur på sommaren. Arnold Johansson klev på över det sura gräset och över ett djupt dike.

Innan P4 Skaraborg lämnade bevakningen av drevet berättade han att hans klara uppfattning om en vargetablering har sina orsaker:

– Min morfar fick i sin ungdom offra sin egen hund för att kunna rädda sig själv och sin häst från vargar.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se