Tacka åts delvis upp genom staket

Tacka åts upp genom stängsel

Tackan som angreps och delvis konsumerades av varg befanns sig på andra sidan i fållan. Vargangreppet skedde natten mot söndagen.

Ett för Sverige i modernt tid unikt angrepp skedde under helgen i Skåne. En tacka som sov tillsammans med sina lamm i närheten av fållans staket blev tagen och delvis konsumerad av en varg. Vargen hade av spåren att döma slitit ut tackans bakben och lår ur staketet för att direkt börja sin måltid.

Besiktningsmän från länsstyrelsen trodde först att det rörde sig om ett lodjur men ändrade sig till att det handlar om ett vargangrepp. Spåren vittnar om en lång och utdragen kamp mellan tackan och vargen vilket också tyder på att det handlar om det jämfört lodjuret många gånger starkare djuret varg.

Ägaren gjorde upptäckten på morgonen då tackan skulle res sig ur halmen. Hela bakre benet saknades då mer eller mindre (se bild) varpå avlivning genomfördes skyndsamt.

tacka med uppätet bakben

Som jag skrev inledningsvis är detta ett för Sverige unikt angrepp i modernt tid. I andra vargberikade länder och då Rumänien i synnerhet är angrep inom fållor och i enklare stallbyggnader relativt vanliga. Det är också i samband med att vargar påträffas och skall jagas undan från sådana situationer som människor blivit skadade.

Attacken inträffade i Visseltofta, Osby kommun. Förutom tackan som avlivades saknas också ett lamm.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/tacka-aten-levande-av-varg samt källor på plats
Foto: Privat.
 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se