Tävlingshäst skadad i troligt vargangrepp

Åttaåriga hopphästen Splinten ådrog sig svåra rivmärken på bogen och knäet när den var ute i hagen i början av veckan. Den har också ytliga rispor på halsen. Det rapporterar Sala Allehanda i sin nätupplaga under torsdagen.

–  Det finns ingen förklaring till skadan, men den veterinär som undersökte Splinten sa att det inte finns något annat alternativ än ett rovdjursangrepp, säger hästens ägare Cecilia Sandbring i Isätra, en halv mil utanför Sala.

Men länsstyrelsens besiktningsman Christer Wallin, menar att det inte är ett rovdjursangrepp.

 

Andra djur också oroliga

Det var någon gång mellan klockan 16 och 17 i måndagseftermiddag som skadan uppstod. Det i en mindre rasthage som ligger bara ett 50-tal meter från boningshuset. Men skadan på bogen upptäcktes först ett par dagar senare då den fanns under ett täcke som låg över hästen.

– Samma dag som det hände sprang en av våra ponnyhästar genom ett stängsel och våra hundar blev mycket oroliga, fortsätter Cecilia Sandbring.

Hästen har ett sår på nästan 10×20 centimeter på bogen och knäet är fortfarande svullet.
Två hål syns mitt i såret, något som skulle kunna vara märken efter tänder.

– Han från länsstyrelsen hade ingen förklaring till vad som hänt. Hästen kan inte ha skadat sig på något i hagen då den är helt ren. Jag tror heller inte att det är en hund eller lo som skadat hästen. Hundar gör inte så och lodjuren är för skygga, säger Cecilia Sandbring som misstänker att en varg kan ha varit framme även om det är ovanligt att vargar angriper så stora djur som hästar.

 

Inte rovdjur enligt länsstyrelsen

Enligt länsstyrelsens rovdjursexpert Pierre Ahlgren är det sällsynt att varg attackerar hästar. Det finns tre konstaterade fall med hästar, varav en blev dödad. (Det finns fler än tre fall, reds anm.)

– Varg har setts vid Rutiga huset en kilometer härifrån nyligen. Även i september sågs varg nere efter riksvägen, berättar Cecilia Sandbring.

Pierre Ahlgren är säker på att rovdjur inte orsakat skadorna.

– Vår besiktningsman har kommit fram till det. Hästen hade ju dubbla täcken på sig och då borde även dessa ha skadats.

Vad kan det då vara?

– Det är inte vår sak att avgöra. Vårt uppdrag är bara att konstatera om det handlar om rovdjursangrepp.

Men en veterinär som undersökt hästen menar, enligt Cecilia Sandbring att det bör vara ett rovdjur som orsakat skadorna?

– En veterinär har ingen som helst utbildning på att bedöma det. Det har dock våra besiktningsmän, säger Pierre Ahlgren.
Cecilia Sandbring säger att det är fullt möjligt för ett rovdjur att ta sig in under täckena.

– De sitter ju lösa som en kjol. Det kallas för bogfrihet och ska göra att hästen kan röra sig fritt. Däremot sitter det sömmar ovanför bogen, berättar hon.

 

Redaktionens kommentar: Om hagen var ren i övrigt och inga skador eller blod kan konstateras på stolpar och utrustning är det mycket svårt att utesluta rovdjursangrepp. De panikslagna djuren pekar också mot det. Skadorna i sig talar isåfall för varg. Vi hänvisar till schematiska bilder av angrepp under Om vargangrepp.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se