Tik saknas för valputsättning

Förutsättningen för en lyckad vargutsättning är förstås att den tilltänkta tiken accepterar valparna. Men i Västra Götaland börjar problemet lite tidigare än så – man kan inte ens hitta vargtiken. Det rapporterar Jaktjournalen i dagens nätupplaga.

I västra Götaland har arbetet påbörjats med utsättning av vargvalpar från djurparker till vilda kullar. Det arbetet ser nu ut att gå om intet då spårningspersonalen helt enkelt inte kan hitta någon lämplig vargtik.

Snöbristen har gjort spårningsarbetet omöjligt och i regionen finns inga vargar som bär sändare. Det beror på att den Kynnefjällstik man känner till sedan tidigare ofta rör sig över norska gränsen och norrmännen har motsatt sig utplantering av varg.

Länet lär alltså få vänta på valputsättning, åtminstone tills det återigen blir snö i skogarna. Om det nu blir mer i år…

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se