Tiken i Kronoberg håller sig undan

De cirka 200 jägarna som ställt upp på skyddsjakten av Kynnatiken har ännu inte lyckats verkställa beslutet. Sedan skyddsjakten på henne inleddes i torsdags har hon hållit sig undan.

– Hon är ju varg och vargar är intelligenta, säger jaktledaren Rune Håkansson till Expressen.

Efter att ha rivit omkring 25-30 får sedan i augusti gav Naturvårdsverket nyligen klartecken för skyddsjakt på den norska vargtiken som i somras vandrade in i Sydsverige.

 

Svåra att jaga

Men vargen är en listig och svår motståndare. Trots att hon, sedan tiden i det norska Kynna-reservatet, är utrustad med en GPS-sändare har hon hållit sig undan de omkring 200 jägare som har tillstånd att skjuta henne. Via sändaren kan hon följas via positionsangivelser. Men vargen är mycket snabb och mycket smidig, hon förflyttar sig utan vidare ansträngning lätt tio kilometer på en timme.

När de nationella licensjakterna bedrevs 2010 och 2011 ondgjorde sig människor över att jägarna var så många fler än vargarna. Men så länge inte jakten bedrivs av statlig personal och med statliga resurser i form av helikoptrar behövs det mycket fotfolk för att kunna jaga av så stora ytor som det trots allt handlar om.

 

Jaktområdet är tio kvadratmil stort

I går var ett 30-tal jägare ute i skogarna kring Markaryd, Ljungby och Älmhult där Kynna rör sig. Men det närmaste de kom är en påstådd observation av henne vid byn Ivla i Ljungby kommun. Förbipasserande såg vad de misstänker var Kynna i skogen en bit från vägen.

– Det stämmer bra, en slagen älg upptäcktes inte så långt därifrån för någon dag sen.

 

Skyddsjakten löper ut vid midnatt den 4 november

Tillståndet för jakten går ut den 4 november. Överlever Kynna tills dess får hon inte skjutas, såvida inte tillståndet för skyddsjakten förlängs eller ett nytt beviljas. Rune Håkansson vågar inte sia om möjligheterna att få vargen skjuten.

– Jag trodde inte att det skulle bli enkelt, och det har det inte varit heller.

– Vi måste ha tur, hon måste ha otur.

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se