Tre hundar vargdödade inom ett dygn

tre hundar dödade inom samma dygn

Tre sällskapshundar vargdödades inom samma dygn i byn Åbo strax söder om Färila. Rester av två hundar har återfunnits.

Två vargar utökade sitt näringssök till att inkludera hundar i byn Åbo, söder om Färila i Gävleborgs Län. Inom loppet av ett dygn hade vargarna dödat och ätit tre sällskapshundar. Resterna av två hundar har återfunnits och sökandet efter den tredje pågår.

Den första hunden som togs, en jack russel smet ut vid sextiden på tisdagsmorgonen och kom därefter aldrig tillbaka. De andra två hundarna av blandras släpptes ut för att rasta sig själva på tisdagskvällen. Inte heller de kom tillbaka skriver tidningen Hela Hälsingland i sin nätupplaga.

– Nu får byborna tänka på att inte släppa ut sina hundar ensamma, säger Hans Blomgren, naturbevakare vid länsstyrelsen.

De vargar man misstänker ligger bakom tilltaget kommer Prästskogenreviret där det enligt inventering tillkommit fem nya vargar sedan 2012 års föryngring. Vargarna är definierade som genetiskt viktiga varför någon eventuell skyddsjakt förmodligen aldrig kan bli aktuell.

Trenden från 2012, där cirka hälften av alla vargdödade hundar var sällskapshundar ser mot bakgrund av denna händelse ut att fortsätta även under 2013.

 

Källa: http://helahalsingland.se/ljusdal/farila/1.5652412-tre-hundar-vargdodade-samma-dygn
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se