Tredjedel av Wisconsins vargregioner nu riskområden för angrepp

I Wisconsin ökar vargstammen lavinartat och med den också antalet angrepp på framförallt tamdjur. Nu har myndigheterna tvingats ta fram en karta som visar var det är högst risk för angrepp.

I en karta framtagen av myndigheterna och University of Wisconsin-Madison visas nu vilka områden som bedöms som extra utsatta för vargangrepp. När de södra och sydöstra regionerna uteslutits visar kartan hur 33%, alltså nästan en tredjedel, av hela staten Wisconsin, utgör riskområde. Hela 10,5% klassas som högriskområde, alltså där det är mycket sannolikt att uppfödare kommer att drabbas av angrepp.

En tredjedel låter kanske inte så mycket men då ska man hålla i minnet att för bara några få år sedan var risken noll (0) procent. Det fanns ju inga vargar. Om ökningen fortsätter så här kommer snart hela Wisconsin att vara högriskområde för vargattacker.

”Det är så otroligt svårt att leva tillsammans med stora rovdjur. De förstör avkastningen (på jordbruket), de dödar boskap och sällskapsdjur och de hotar människors trygghet”, säger University of Wisconsin-Madison-professorn Adrian Treves. ”Men våra förutsägelser skyndar iallafall på förebyggande åtgärder”.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se