Troligast att flyttvargarna går österut

Då Naturvårdsverket inte velat släppa daglig information om de två flyttvargarna har vi gjort en egen analys. Förutom Närke kan Östergötland eller Södermanland stå på tur för vargbesök.

Efter uppgiften om att de två flyttvargarna från Idre rört sig in i Örebro län och i helgen hade flyttat sig tre mil från utsläppsplatsen, Karlsborg, drog vi slutsatsen att vargarna måste finnas i de markerade områdena nedan.

 

 

Efter kontroll med Trafikverket idag, måndag, kan vi konstatera att det troligaste är att vargarna rör sig öst till nordöst på södra sidan av E20. Anledningen är viltstängslen.

Enligt Trafikverket finns det viltstängsel i stort sett hela vägen från det västra grannlänet upp till Örebro. Det är endast kortare avbrott i stängslingen mellan Hova och Örebro.

Från Örebro är det viltstängsel (lila färg) hela vägen ned till avtagsvägen mot E18 vid Marieberg. Efter en kort sträcka utan viltstängsel fortsätter de förbi Kumla (A) och ned till avfarten (trafikplats 106) där Väg 50 viker av.

Sen blir det ett kort avbrott fram till nästa avfart, trafikplats Vallby (105). Viltstängselen fortsätter sedan fram till Vretstorp (104) där det blir en lucka på en kilometer. Därefter fortsätter viltstängslen hela vägen ut ur länet.

Sedan helgens notering har flyttvargarna troligen gått ytterligare 2-5 mil. Om vargarna har tagit sig över E20 bör det alltså ha skett där vi markerat med röda pilar på kartan nedan. I annat fall är det fortsatt färd nordöst till öst, nedanför  E20, som gäller (gula pilar). Det innebär att Östergötland eller Södermanland kan stå på tur för de pälsklädda turisterna.

 

 

Men som sagt, de kan ju ha tagit sig över E20 också. Isåfall väntar liknande svårigheter för vargarna på E18 norröver. Eller så har de gjort helt om. Endast forskarna vet exakt. De torde inte ha några problem med GSM-nätet, som halsbanden sänder via, i det här området.

Hur långt har de då rört sig? Tja, tre mil från utsläppsplatsen representeras av ringarna i översta kartan. Utöver det är det upp till var och en att spekulera.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se