Troligt vargangrepp på fårbesättning, Skåne

Länsstyrelsen i Skåne tror att en varg ligger bakom de tjugo döda fårtackorna utanför Skurup som hittades på onsdagsmorgonen.

Nils Carlsson, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Skåne tror att det är en varg som ligger bakom de 20 döda fårtackor som hittades på onsdagsmorgonen på Näsbyholms gods utanför Skurup. Helt säker är han inte men i ett pressmeddelande säger han att det är ”mycket sannolikt” och att utredningen fortsätter.

Flera av djuren hade halsarna söndertrasade och bett i de bakre regionerna. Bettens form och storlek pekar mot varg enligt handläggarna på länsstyrelsen.

– Titta på betten – det är någon som verkligen har hållit fast med käftarna, en hund brukar byta bett, säger Bertil Nilsson till Sydsvenskan.

Alla får dödades inte av vargens bett utan vissa drunknade när de försökte fly genom att gå ut i vattnet.

– Vargen följer sin reflex och tar ett djur. Om det hade varit en hjort i terrängen så skulle resten av hjorden försvunnit. Men fåren har ingenstans att ta vägen. De springer runt, runt, så reflexen väcks igen hos vargen, säger Bertil Nilsson till Sydsvenskan.

Prover har tagits på fåren för att kunna säkerställa att det rör sig om varg och inte ett tamt hunddjur.

Värdet av de dödade djuren uppgår 60 000 till 80 000 kronor beroende på vikt.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se