Tröttsam mytbildning kring ”försvinnande vargar”

I höstas kom vargspårarna Mats Rapp (Dalarna) och Daniel Hansson (Gävleborg) med utspelet att vargar tjuvskjuts och försvinner i stora antal. Det dementerades av både forskare, länsstyrelser och SVA, men nu är ryktet tillbaka – i radio den här gången.

Många minns säkert artikeln i Expressen i höstas där vargspårarna Mats Rapp och Daniel Hansson gick ut och påstod att vargar tjuvskjuts och förvinner i stora mängder. Utspelet dementerades omedelbart av både länsstyrelserna och forskarna.

– Tjuvjakten på varg har minskat kraftigt. Vår rapport (WWF) står mycket stark och den är bland annat baserad på de vargar Rapp och Hansson refererar till plus ett stort antal andra vargar, sa bland annat rikskände vargforskaren Olof Liberg.

Vidare påstods att Arne Söderberg på SVA stod bakom uppgiften. Även han gick i svaromål och avfärdade helt att han haft någon kontakt med Mats Rapp i ärendet.

– Vi ser inte någon ökning av antal illegalt dödade vargar, sade Arne söderberg.

På Vargfakta.se bestämde vi oss för att granska påståendet att andra länsstyrelser höll med Rapp och Hansson. Efter att ha skickat ut en förfrågan kunde vi konstatera att ingen ens varit i kontakt med vargspårarna eller ställde sig bakom deras åsikter.

 

Rapps och Hanssons uttalande nu en spridd myt

Trots det blev uppgiften delvis en nyhet igen i Sveriges Radio P4 Gävleborg den gångna veckan. Där berättades om vargvalpar som försvunnit. Men det är alltså en ren myt.

Av den anledningen fann sig länsstyrelsen i Gävleborg tvungna att snabbt få stopp på mytbildningen. Så här står det i deras pressmeddelande på hemsidan:

”Länsstyrelsen har i uppdrag att kontinuerligt följa och dokumentera förekomsten av varg i länet. Vi kan se, exempelvis genom vargspårning, att vargar vandrar in i vårt län för att stanna eller för att vandra vidare. Detta dokumenteras löpande, men vanligtvis kan vi inte dra några slutsatser om vad försvinnanden beror på: naturlig vandring, olyckor eller olagliga handlingar.

Länsstyrelsen i Gävleborg står inte bakom några spekulationer om orsaker till att vargar försvinner. I de fall vi ser förhållanden som tyder på att det skulle kunna röra sig om jaktbrott anmäler vi det till polisen.

Sammanställningen om försvunna vargar har tagits fram på initiativ av vargspårare hos länsstyrelsen i Dalarna. Den är inte gjord på uppdrag av länsstyrelsen i Gävleborg. I sammanställningen används uppgifter från vårt län, vilka är hämtade från vårt löpande arbete med att dokumentera vargförekomsten i länet”

 

Mats Rapp. Vargspårare och tidigare sekreterare i Svenska Rovdjursföreningen (2004).

 

[Table=24]

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se