Två får vargdödade norr om Stockholm

vargdödat får stockholm

Två får hittades under lördagen rivna i sin hage, cirka två mil norr om Rimbo. Länsstyrelsens har konstaterat att djuren dödats av varg.

Säsongen för angrepp mot tamdjur har onekligen tagit fart i mellansverige. Under helgen dödades två får norr om Rimbo utanför Stockholm. Angreppet skedde enligt uppgifter till Vargfakta ”mitt på ljusan dag”.

– Så här långt västerut har vargarna i Rialareviret inte visat sig förut, så vi tror att det handlar om en ensam vandringsvarg, säger besiktningsman Mikael Fransson i ett pressmeddelande.

Angreppet inträffade under lördagsmorgonen. Länsstyrelsens besiktningsman undersökte djuren och platsen strax efter att de hittades och kunde konstatera att det handlar om ett vargangrepp. Enligt vår uppgiftslämnare skall besiktningsmannen ha ”stött på” vargen ett 50-tal meter in i skogen då han genomförde spårningen från hagen.

Platsen för angreppet ligger utanför det som normalt brukar identifieras som Rialareviret.

– Så här långt västerut har vi inga tidigare observationer av vargarna från Riala. Därför tror vi inte att det handlar om någon av dem, utan om en ensam vandrande varg, säger Mikael Fransson.

De drabbade fårägarna kan nu ansöka om ersättning för de dödade djuren. Länsstyrelsen kommer dessutom att ha kontakt med djurägarna under de närmaste dagarna för att diskutera vilka lämpliga åtgärder. Djurägarna har bland annat möjlighet att söka bidrag för rovdjursavvisande stängsel om så önskas.

 

Källa: http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/Sv/nyheter/2013/Pages/tva-far-dodade-av-varg-i-norra-stockholms-lan.aspx
Foto: Privat
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se