Två vargar dödade får framför herde, Frankrike

franska-vargar-dodar-manniskor_640px

Under fredagsmorgonen gick två vargar till angrepp och dödade ett får i Valdrome, södra Frankrike. Vargarna tog ingen notis av den kvinnliga herden alldeles i närheten av platsen.

Fransk lokalmedia skriver om ett angrepp som i allt väsentligt styrker bilden av att vargarna blir allt modigare i sitt utökade näringssök. Under fredagsmorgonen, i fullt dagsljus gick två vargar till angrepp mot en större flock får. Ett får avskiljdes och dödades vilket med lokala mått mätt får anses som en minimal förlust.

Vad lokala media snarare fokuserar på är att vargarna inte brydde sig om den kvinnliga herden som vaktade fåren. Enligt dem hade samma flock utsatts för ett vargangrepp, två eller tre dagar tidigare. Även då dödades får.

Myndigheterna uppger att djurägaren kommer ersättas för de förlorade djuren.

Redaktionens kommentar: Ur ett skandinaviskt perspektiv, där tilltron är ställd till rovdjursavvisande stängsel och i sällsynta fall till boskapsvaktande hundar, är det intressant att se hur vargarna dådkraft utvecklas över tiden. Från försiktiga angrepp i smyg till regelrätta attacker i fullt dagsljus. Utvecklingen beskrivs också av Caroline Bourda i radiointervjun i BBC World. Sammantaget ger det en bra bild över beteendeförändring där ett allmänt jakttryck på varg saknas.

 

Källa: http://www.francebleu.fr/infos/loup/encore-une-attaque-de-loup-dans-le-diois-1679601
Bild: Historiskt kopparstick från Frankrike.
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se