Två vargar observerade i Ockelbo

två vargar synliga i ockelbo

Sammanlagt kom ett trettiotal observationer in om de två vargar som vandrade igenom Ockelbo under torsdagen. Inget onormalt beteende enligt länsstyrelsen.

Två vargar som vandrade genom Ockelbo under torsdagen ledde till relativt stor uppståndelse och ett trettiotal rapporter från privatpersoner om djurens promenad. En mamma och hennes dotter fotograferade vargarna när de passerade över en mindre väg alldeles framför deras bil.

Länsstyrelsen skickade personal till platsen för att säkra spår.

– Vi kommer att titta på de platser som folk har ringt ifrån, se om det är vargspår och höra vad människor säger, om de är oroliga, säger vilthandläggaren Sofia Ageheim.

Ageheim tycker dock inte att det är särskilt förvånande att vargar rör sig så nära bebyggelse.

– Sannolikt jagar de rådjur och då tänker de inte ens på att de är nära bebyggelse. Det är inget konstigt eller onaturligt beteende men det kan vara problematiskt om människor känner oro.

Redaktionens kommentar: Sofia Ageheim har naturligtvis rätt i att det inte är onormalt i ett nutida perspektiv men sett utifrån idén om att ”vargar är så skygga att de knappt märks” är det besvärande att de utan notis går rakt igenom samhällen mitt på ljusan dag. Hur vargar uppträdde för 150 år sedan runt Ockelbo är okänt men givet dåtidens jakttryck är det knappast troligt att vargarna kände sig lika bekväma under dygnets ljusa timmar mitt inne i ett samhälle som de gjorde i torsdags.

 

Källa: http://arbetarbladet.se/nyheter/ockelbo/1.6871012-har-gar-vargarna-genom-ockelbo
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se