Ung flicka jagad av varg i Nås

Vargen dök upp i mörkret bakom Sandra Kristoffers, 14 år. Hon vände sig om och skrek att den skulle ge sig av. Sen började hon springa i panik mot hemmet i Nås. Med vargen efter sig.

Sandra kastade sig in genom dörren och tryggheten. Ute på gården stod förföljaren kvar. Anna Kristoffers, Sandras mamma, säger:

– Jag såg på en gång att det var en varg, det var ingen tvekan. Stor jämfört med en hund. Det var troligen en ung hanne. Han såg tanig ut. Och han var inte ett dugg rädd eller skygg.

Vargen hade varit synlig i Nås i Dalarna tidigare under dagen. Den hade varit inne mellan husen och följt efter en kille som kom åkande på moped.

 

”Jag skrek”

Vid 23-tiden fick den syn på Sandra som var på väg hem. Hon hade inte långt att gå, bara runt 500 meter, när hon kände att någon följde efter henne.

– Jag skrek för att försöka skrämma iväg den, men det brydde den sig inte om, säger Sandra till Dalarnas Tidningar.

 

Morrade inte

Vargen ställde sig bara och tittade på henne. Men den högg inte efter henne och morrade inte.

– Den var hack i häl på henne hela tiden. Hon tyckte att det var någotsånär så länge hon gick under gatlyktorna. Men sista biten var det svart – och vargen försvann i mörkret så att hon inte visste var hon hade den, säger Anna Kristoffers.

Hon tycker att det är väldigt obehagligt att ha ett stort rovdjur så tätt inpå:

– Den ska inte vara inne bland gårdarna utan ute i skogen där den hör hemma. Och framför allt ska den inte förfölja folk. Jag hoppas att ingen mer ska behöva uppleva det Sandra gjorde.

Göran Jansson är naturbevakare på länsstyrelsen i Dalarna. Han har undersökt spåren utanför familjen Kristoffers hus och bekräftar att det handlar om varg.

– Jag har aldrig hört talas om något sånt här. Vargen är normalt väldigt skygg. Den här har gått över en gräns och kan bli en problemvarg. Det bästa för de boende i området och för vargarna är nog att ta bort den, säger Göran Jansson.

Sandra törs inte gå ut ensam på kvällen längre.

– Det tar nog ett tag innan hon kommer över det här, säger Anna Kristoffers.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se