Utsläppta vargar vid Tiveden ser ut att stanna

varger vid tiveden verkar stanna

De två vargar som flyttades från Övertorneå till Tivedens nationalpark verkar ha slagit sig till ro. Vargforskaren Olof Liberg tror de stannar.

Vargflyttar har inte fallit väl ut i Sverige om man ser till historien men vargarna från Övertorneå ser än så länge ut att kunna bli ett undantag. De har från tiden för utsläppet och fram till nu stannat kvar inom ett område som begränsas av sjön Undens västra strand och Vätterns norra spets. Ett teoretiskt revir är inritat på satellitbilden ovan.

– De utforskar fortfarande markerna, men efter tre veckor rör de sig i ett område som är normalstort för ett vargrevir i södra halvan av landet, säger Olof Liberg till tidningen Jakt & Jägare.

Revirets eventuella storlek kan komma att bli mindre än det normala vilket för Sverige betyder 100 000 hektar. Vilttätheten, alltså tillgången på mat är större i landets sydligare delar vilket i sin tur betyder att reviret inte behöver omfatta lika stor areal.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/liberg-tror-flyttparet-stannar-i-tiveden
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se