Varg angripen av skabb skjuten

En varg svårt angripen av skabb avlivades norr om Karlskoga på lördagskvällen. Vargen hade tidigare setts röra sig inne bland husen i byn under flera veckor.

En varghane svårt medtagen av skabb avlivades under lördagskvällen av länsstyrelsens skyddsjägare. Vargen hittades under en gammal loge i trakterna av Malmhöjde (bilden) cirka två mil norr om Karlskoga.

Vargen hade under en period uppvisat samma beteende som skabbangripna rävar och uppträtt oskyggt och inte vikit undan för människor.

– Den var i fruktansvärt dåligt skick, nästan helt hårlös och med en stor skada på höger bakben, berättar William Lundin, naturbevakare för länsstyrelsen i Örebro för tidningen Jakt & Jägare.

Flera bybor vittnar om att de sett vargen röra sig inne bland husen mitt på dagen. Området där vargen sköts ligger inom Lokareviret och obekräftade uppgifter gör gällande att kanske fler vargar är drabbade av skabb*.

 

* Sarcoptes scabiei är ett kvalster och tillhör, liksom fästingarna, spindeldjuren. Skabbkvalstren är 0,2-0,45 mm långa och 0,2-0,35 mm breda. Med sin något tillplattade kropp och korta ben liknar de en sköldpadda. Kvalstret lever huvudsakligen i hudens översta cellskikt, väl gömt och skyddat mot yttervärlden. I huden gräver skabbkvalstret gångar i vilka honan lägger 3-4 ägg per dag under sin levnad, vilken är 2-4 veckor. Äggen kläcks efter några dagar till larver, som via två olika nymfstadier blir vuxna och könsmogna. Hela utvecklingen i huden tar omkring två veckor. (Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt)
 

Category: Nyheter · Tags: ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se