Varg dödade tacka i Hagmuren, Sandviken

Typiska bitskador av varg på får

Ytterligare ett får har fallit offer för varg. Det stod klart sedan en tacka hittats riven i går förmiddag i Hag­muren, väster om Åshammar.

– Men vi kan inte säga om det är samma varg som rivit får i Jäderfors, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Daniel Hansson till Arbetarbladet.

Fårägare i byn Hagmuren, väster om Åshammar, upptäckte att en tacka rivits så illa att han såg sig tvingad att avliva henne. Länsstyrelsens besiktningsman kunde med en gång utesluta andra orsaker än att det var just varg som låg bakom attacken.

– Tackan gick i en delvis inhägnad hage. Problemet är att de hinder som stoppar fåren från att ta sig ur hagen, som bäckar och diken, inte hindrar vargen från att ta sig in i hagen, säger rovdjurshandläggaren Daniel Hansson om den nya attacken till Arbetarbladet.

Inga andra får i hagen verkar ha blivit skadade enligt fårägaren.

Detta är det tredje angreppet på kort tid i området. Länsstyrelsen behandlar just nu en andra ansökan om skyddsjakt.

Hur påverkar det här angreppet handläggningen av ansökan om skyddsjakt som redan finns hos er?

– Vi kommer naturligtvis att ta in det här angreppet i beräkningarna, säger Daniel Hansson och fortsätter,

– Dagens angrepp rörde till det lite för oss, men det stora problemet är att vi inte vet om det är två individer, säger Hansson till Arbetarbladet.

– Fårägaren själv tror att det rör sig om två olika individer men vi kan inte säga något säkert, säger Daniel Hansson och menar att länsstyrelsen skulle behöva spillning för att avgöra om det är samma varg som ligger bakom samtliga attacker.

Daniel Hansson hoppas att länsstyrelsen ska kunna avgöra skyddsjaktärendet under den här veckan.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se