Varg inpå husknuten – katter saknas, Kopparberg

varg inpå knuten kopparberg

SVT rapporterar om varg i ett villaområde i Kopparberg. Det är alltid boende i städernas utkanter som först får bekanta sig med varg. Åtta katter saknas.

Där naturen möter staden, möter också djuren människorna. Likt de flesta andra städer är Kopparbergs kantzoner  bebyggda med småhus med tillhörande trädgårdar. Boende i Herrhagen har sedan en tid tillbaka fått bekanta sig med en varg som i likhet med många andra låtit sig fotograferas i

–Jag har hundgård med två hundar, det känns inte bra när jag åker och jobbar. Man känner en otrygghet, säger Joakim Hermansson i Kopparberg till SVT Tvärsnytt.

Joakim Hermansson anser att det lämpligaste vore att skjuta vargen innan den blir för närgången. Länsstyrelsen är av en annan uppfattning och menar på att större skador måste ske innan något sådant kan komma på tal. Helst bör man först försöka skrämma vargen, vilket nyss genomförda försök i Dalarna visar på vara ett långt mer komplicerat projekt än man tror.

I villaområdet saknas 8 katter. Sannolikheten för att katterna plötsligt vandrat iväg, insjuknat, blivit överkörda eller  kommit bort på annat vis än genom vargens försorg är, försiktigt uttryckt liten. Tamkatter som rör sig på egen hand i kantzonerna är ett lätt byte för vargen som rimligtvis återvänder så länge det finns katter att tillgå.

Länsstyrelsen har ännu inte funnit någon vargspillning men är mer eller mindre klara över att det rör sig om en varg givet fotografierna och de boendes beskrivningar av vad de sett.

 

Källa: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/varg-inpa-husknuten
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se