Varg jagade grupp med kvigor

En grupp om 21 kvigor flydde ur hagen genom stängsel och taggtråd och sökte skydd på en annan gård tre kilometer bort efter att en varg strukit runt hagen.

Varg behöver inte angripa djur för att orsaka skador. Det var något som Sten-Erik Lindberg fick erfara när hans 21 kvigor i full panik flydde hagen. Varken el-stängsel eller taggtråd satte stopp för kornas framfart som gick mot riksväg 80 mot Kungsgården.

De skrämde korna sökte slutligen skydd hos en annan grupp kor tre kilometer från Linbergs gård.

Nu, en vecka senare är de fortfarande stressade och direkt besvärliga att hantera. De låter sig inte flyttas till sin gamla hage vilken de förmodligen kopplar till en överhängande fara för angrepp.

Länsstyrelsens besiktningsman, Hans Blomgren utesluter att det var något annat än varg som skrämde korna efter att han konstaterat färska vargspår vid kvigornas hage. Det var åska i luften men Blomgren håller vargen ansvarig för kornas flykt.

– Det kan inte finnas någon annan förklaring än att det är vargen som har skrämt iväg kvigorna, säger Hans Blomgren till Gefle Dagblad.

Ansökan om skyddsjakt är inlämnad.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se