Varg kan sättas ut i Svenljunga

Det kan planteras in varg i Östra Frölunda i södra Svenljunga. Det är ett av de områden dit Naturvårdsverket kan komma att flytta ut varg, enligt regeringens mål att stärka den svenska vargstammens genetiska status. Det rapporterar Sveriges Radio P4 idag på hemsidan.

Östra Frölunda, i de södra delarna av Svenljunga kommun, är ett av de områden som det kan komma att flytta in varg.

Bland Östra Frölundaborna går åsikterna isär om förslaget, vissa menar att det både finns för- och nackdelar med det medan andra bestämt säger nej, till exempel Bengt-Göran Hansson.

– Som gammal fårägare så tycker jag det är mycket dumt att plantera ut varg här, säger Bengt-Göran Hansson.

Än är inget beslutat. Först i slutet av den här månaden ska beslut tas, men enligt förslaget kan Östra Frölunda vara ett område i Mellansverige där Naturvårdsverket ska plantera ut varg.

Det handlar då om djur som invandrat på naturlig väg till Sverige som flyttas ut på olika platser i landet för att förbättra stammens genetiska status, eftersom den idag präglas av inavel.

Vargen är en het fråga, inte minst i jägarkretsar.

– Jag tror inte det finns någon jägare som tycker förslaget är bra, säger Bertil Thorén.

– Det kanske inte är så bra, jag har ju hund och man kanske inte kan gå med den i skogen. Men jag vet ju inte om det blir så för jag kan väldigt lite om vargar, säger Caroline Olsén som bor i Östra Frölunda.

 

(Caroline: Läs regelbundet Vargfakta.se så får du veta mer. Reds anm.)

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se