Varg på Gräsö blev inte avlivad

Den varg som dödade ett stort antal får på ön Lilla Risten vid Gräsö blev inte avlivad under den utlysta skyddsjakten. Massakern på Lilla Risten var det tredje angreppet från samma varg.

Skyddsjakten på den varg som stått bakom tre angrepp på får i Norduppland misslyckades. Vid midnatt gick den utsatta tiden ut och trots att vargens observerats vid två tillfällen har inte länsstyrelsens jägare kommit till skott. Vargen syntes två gånger på fastlandet efter angreppet på ön Lilla Risten men ute på öarna sågs den inte under tiden för skyddsjakten.

Länsstyrelsen meddelar att skyddsjakten inte förlängs per automatik utan att man istället avvaktar.

Skyddsjakten kantades av en del svårigheter efter det att Naturvårdsverket villkorat jakten med att den inte fick utföras med hagelgevär och inte heller fick vargen skjutas om den befann sig i vattnet. Villkoren fick den jaktledare som först anlitats av Länsstyrelsen att frånsäga sig uppdraget.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se