Varg skjuten i Ockelbo, Gävleborgs Län

Skyddsjakten på varg i Ockelbo ser ut att ha nått resultat efter att en varg avlivats under söndagsmorgonen. Det rapporterat Gävleborgspolisen på sin hemsida.

En varg som rört sig runt Ockelbo en längre tid och orsakat såväl obehag som skador förklarades som oönskad av polisen i Gävleborg som också utfärdade beslut om skyddsjakt på densamma. Vargen tog bland annat en mindre sällskapshund inne på en gårdsplan bara ett 15-tal meter från ägarna och skall också ha attackerat en fårbesättning i området.

På söndagsmorgonen verkställdes polisens beslut om avlivning i och med att en varg sköts i området.

Huruvida det är vargen som sköts som legat bakom angreppen är oklart men svar på detta lär om inte annat komma i och med frånvaron av nya angrepp förutsatt att det inte rör sig om flera vargar. Alternativet är att DNA-analysera vargen och eventuella tidigare spillningsprover i de områden där den angripande vargen synts till.

UPPDATERAD 12.10.22: Enligt tidningen Jakt & Jägare som intervjuat den aktuella jaktledaren är det nästan uteslutet att det är en annan varg som skjutits än den som avsågs. Vargen sköts nämligen inne i en trädgård där den var i färd med att jaga en katt. Vargen var inom 30 till 35 meter när den sköts.

Enligt jaktledaren har vargen varit synlig flera gånger men möjligheterna till att avlossa säkra skott med lämpligt kulfång har helt enkelt inte funnits då vargen sprungit mellan hus och gårdar. Skott från studsare av Klass 1 kräver stor försiktighet vid användning, särskilt mot mindre mål där kulan kanske inte hinner expandera i djurkroppen utan fortsätter rakt igenom.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se