Varg sköts i fårhage under pågående angrepp, Österrike

varg sköts i fårhage tyskland

Österrike har fått erfara sin första motsvarighet till vår paragraf 28 efter att en lantbrukare från Griefen skjutit en varg under pågående angrepp. Fyra får hann vargen döda innan lantbrukaren lyckades skjuta den.

Tyska medier rapporterar om en för dem unik händelse där en lantbrukare skjuter en varg under ett pågående angrepp. Lantbrukarens son hade uppmärksammat att ett djur smugit runt fårhagen och in i stallet sent på kvällen och meddelade sin pappa om detta. Pappan tog då sitt gevär, gick till fårhagen och sköt inkräktaren inne i stallet. Fyra får hade redan dödats av vargen.

Enligt polisen var det först efter skottet som lantbrukaren kunde konstatera att det faktiskt var en varg han skjutit och inte en vildhund. Detta ställer till en del juridiska problem enligt polisen då vargen faktiskt utgör ett skyddat djur samtidigt om lantbrukaren skyddade sin egendom enligt praxis.

Vad utfallet blir av förundersökningen och eventuellt rättsligt efterspel är ännu inte klart. Men helt klart är att frågan om en österrikisk variant av paragraf 28 nu aktualiseras då någon sådan ännu inte tycks finnas på plats inom den österrikiska vargförvaltningen. Politiker manar till att hålla huvudet kallt i debatten som följer på denna händelse.

Rolf Holub, företrädare för de gröna säger till tidningen att ”Det är olyckligt och sorgligt att en varg har dödats.” och att ”Många vilda djur kommer nu tillbaka” och att det kommer att medföra ”att man måste lära sig hantera dem”. Vidare säger också Holub att ”förebyggande åtgärder finns”.

 

Källa: http://www.kleinezeitung.at/kaernten/spittal/3637229/wolf-kaernten-nach-schafrissen-erlegt.story
 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se