Varg undviker vildsvin som föda

Bland allmänheten har det argumenterats för varg som ett rovdjur som kan reglera stammen av vildsvin. Skeptiker har menat att vildsvin är ett för tufft byte och de får nu stöd av vargforskare Olof Liberg.

Olof Liberg intervjuas i Radios P4 Kronoberg om varg och vildsvin. Den som följt vargdebatten har sett argumenten om vargen som en utmärkt hjälpreda för att reglera stammen av vildsvin. Kanske har ni också läst om de som framfört åsikter om att vildsvin kanske är ett lite väl tufft byte för vargen.

Dessa skeptiker få nu stöd av forskningen som säger att vargen i det längsta undviker vildsvinen om det finns andra lättare byten.

– De som vill ha ner vildsvinsstammen ska nog inte räkna med allt för mycket hjälp från vargen, säger Olof Liberg som är koordinator för det Skandinaviska vargforskningsprojektet till Radio P4 Kronoberg.

Vildsvinen är besvärliga som byten på flera sätt. En vuxen galt eller sugga väger inte sällan över 100 kilo och den kompakta kroppsbyggnaden gör att vargen har få givna angreppspunkter där ett eller flera bett skulle kunna orsaka dödliga skador. Dessutom är vildsvinen stridbara och bestyckade med betar som enkelt sprättar upp en närgången varg något många jakthundar råkat ut för.

– Suggorna är väldigt aggressiva och farliga motståndare för vargarna. Det förstår nog vargarna och tar kanske inte gärna den här risken. Suggorna går ihop och försvarar gemensamt sina ungar, säger Olof Liberg.

I ett område i Polen där det finns gott om såväl varg som vildsvin har man genom analyser kommit fram till att vildsvinen står om inte sist på matsedeln så i alla fall väldigt långt ner då bara 5 procent av vargens föda utgörs av vilda svin. Och i Sverige har man under alla de obduktioner av döda vargar från områden med vildsvin som gjorts vid SVA inte funnit några rester av vilda grisar i magen.

– Våra vargar kommer norrifrån och har inte tidigare varit i kontakt med vildsvin. Vargar är försiktiga djur. Det är möjligt att de blir bättre jägare och med tiden tar lite fler vildsvin. Men någon stor reduktion av vildsvinsstammen med hjälp av vargarna tror jag inte vi ska räkna med.

Foto: Commons Wikimedia

 

Category: Nyheter · Tags: ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se