Vargangrepp på får i södra Kalmar Län

vargangrepp på får i södra kalmar län

Länsstyrelsen i Kalmar län rapporterar om ett vargangrepp i länets södra delar. Två tackor dödades och en tredje fick avlivas till följd av skador.

Länsstyrelsens besiktningsman Jan-Eric Johannisson konstaterade den 14 maj vid besiktning av tackorna att skadorna orsakats av varg. Två tackor dödades vid angreppet och en skadad tacka fick senare avlivas. Angreppet har skett under natten mellan 13 maj och 14 maj.

Länsstyrelsen ger därefter en del tips och råd till framför allt fårägare. Stängslen bör ses över och eventuellt kompletteras med fler trådar. Vad som dock sällan framgår i beskrivningar över hur stängsel skall förbättras är de svårigheter som djurhållare stöter på i terrängen – stenmurar, hällar, områden med dålig jordmån, diken, åbrinkar och beten som vetter mot sjöar. Verkligheten är oftast, just när det kommer till fårbeten, långt besvärligare än vad man kan ledas tro när man läser om hur stängsel skall uppföras.

 

Källa: http://www.lansstyrelsen.se/kalmar/sv/nyheter/2013/Pages/vargangrepp-pa-tre-tackor-i-djursvik-utanfor-soderakra-i-sodra-kalmar-lan.aspx

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se