Vargar angriper människor, Ukraina

vargproblem i naturreservat ukraina

Hungriga vargar jagar tamdjur bland husen. Byborna står maktlösa då området lyder under miljöministerns ansvar som särskilt skyddsvärd där vargar under inga omständigheter får skjutas.

På den 13 000 hektar stora halvön i den norra delen av Svarta havet utanför kusten till Ukraina lever befolkning för närvarande ett begränsat liv. Om nätterna men även dagtid söker sig hungriga vargar in i byarna i sin jakt på föda – sällskapshundar och katter står på menyn.

Men vargarna verkar inte nöja sig med tamdjur – i byn Pokrovka blev Constantin Alexandrov angripen av en varg när han var på väg hem.

Området är dock klassat som skyddsvärt och de 800 boende kan inte försvara sig mot vargarna med vapen utan är hänvisade till lapptyg och julpynt för att hålla vargarna från tamdjuren. Uppskattningsvis rör det sig om ett 20-tal vargar vilket lär leda till problem med föda i ett området som inte är större än 13 000 hektar. Ett normalstort svenska revir är nästan 8 gånger större och håller sällan fler än 10 vargar.

De boende på halvön vill att myndigheterna utlyser undantagstillstånd men miljöministern har inte hörsammat önskemålen.

– Vi får helt enkelt hålla oss inomhus nu när vargarna till och med ger sig på människor, säger Michael Shinin till tidningen Svodka.

Om problemen är omfattande nu kommer de med all säkerhet att bli långt värre till sensommaren då vårens föryngringar skall läggas till de nuvarande 20 vargarna.

 

Källa: http://svodka.net/poslednie-svodki/svodki/572417
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se